Què tenen en comú la Responsabilitat Social Corporativa i la Sostenibilitat?

En primer lloc, citarem alguns dels actors de les empreses que anomenarem stakeholders: clients, assalariats, proveïdors i inversors. Tots ells estan sota la influència de les empreses.

En segon lloc identifiquem els tres pilars del desenvolupament sostenible: economia, societat i medi ambient.

Les empreses es troben en entorns cada vegada més complexos: qualsevol de les seves actuacions es coneix arreu del món, gràcies a Internet i a la globalització.

Si a nivell internacional és tan important la seva repercussió, a nivell local les empreses són les condicionants de molts dels factors que ens envolten:

El desenvolupament d’un o altre tipus d’activitat empresarial donarà lloc a que hi hagi escoles o universitats destinades a determinada activitat. L’ingrés d’impostos de les empreses generaran unes millors infrastructures que permetran un desenvolupament econòmic, generació de nous llocs de treball, fluxos de població i impacte en els hàbitats naturals modificats.

En els darrers anys, algunes empreses han començat a considerar aquestes àrees d’influència, s’han adonat de la repercussió que tenen les seves accions en l’entorn econòmic, social i ambiental.

La proliferació de normes ISO i PNE, d’informes de sostenibilitat i de Responsabilitat Social Corporativa són la resposta a aquesta nova demanda. Algunes organitzacions volen mostrar que són conscients de l’impacte que generen les seves actuacions, altres s’han adonat d’aquest impacte per algun escàndol i volen netejar la seva imatge, altres estan “obligades” per les noves tendències dels mercats bursàtils – Codigo Unificado de Buena Conducta del Mercado de Valores -.

Són moltes les entitats internacionals que recolzen actuacions responsables. S’entén per responsabilitat de les empreses: conjunt d’obligacions i compromisos legals i ètics, nacionals i internacionals amb els grups d’interès –stakeholders- que es deriven dels impactes que l’existència, activitat i operació de les organitzacions produeixen en l’àmbit social, laboral, ambiental i dels drets humans.

Comentaris

Entrades populars